Skadesopklaring: Åh Nej – messing forklædt som Siliciumbronze

Skadesopklaring

Messing forklædt som Siliciumbronze uegnet som fittings koblet til rustfrit stål

Hen over sommeren har vi været involveret i skadesopklaring af nye vandinstallationer i større beboelsesejendomme. Vandinstallationerne i kældre og skakte er udført i rustfrie materialer og ved overgangen til boligernes PEX-rørinstallationer er der anvendt messingkomponenter. 

Messingkomponenterne var blevet købt og installeret i den tro, at der var tale om ‘Siliciumbronze’. Det er desværre ikke tilfældet. Udover at benytte laboratoriefaciliteter har vi i vores opklaringsarbejde blandt andet haft glæde af at benytte BYG-ERFA bladene (53) 22 12 15 og (53) 22 12 09.

Zinkindhold på under 15%

Af BYG-ERFA blad (53) 22 12 15 fremgår det, ‘at siliciumbronze skal have et zinkindhold på under 15% for, at dette kan kaldes siliciumbronze.’ 
I BYG-ERFA blad (53) 22 12 09 beskrives det tydeligt, at ‘termen siliciumbronze også anvendes om visse messinglegeringer. Det er misvisende, fordi messing ikke bør anvendes som fittings koblet til rustfrit stål. 
Såfremt et fitting med et zinkindhold på mere end 15% bliver solgt under navnet siliciumbronze, bør materialet ikke anvendes som fittings. Det er kun kobberlegeringer med et zinkindhold på mindre end 15% som legeringstyperne CC499K (rødgods) eller CC246E (siliciumbronze), der kan anvendes som fittings til rustfrie rør’.

Byg-ERfa blade vejleder dig

Da begrebet ‘siliciumbronze’ desværre ikke er beskyttet og der som i eksemplet kan opstå uklarhed om ‘hvornår komponenter er velegnede’, er det en god idé ved projektering og udførelse af vandinstallationer, at henvise til BYG-ERFA bladene, Rørcenteranvisninger samt gældende standarder for fremstilling af fx. rødgods, siliciumbronze eller messing. 

Derudover kan der med fordel henvises til DS/EN10204, hvor der fx. under pkt. 2.5 – omhandlende produktspecifikationer – fremgår, at der skal foreligge fuldstændige detaljerede tekniske krav, der er relevante for købsaftalen, i skriftlig form af fx. forskrifter, standarder og andre specifikationer (Bygningsreglementet, Rørcenteranvisninger, BYG-ERFA blade etc). 

Brug for viden om komponenter og installationsteknik?

Eksemplet er desværre endnu et i rækken af ‘skadestilfælde’, som understreger vigtigheden i, at være opdateret med seneste viden og vejledninger.

Arbejdet med vandinstallationer handler ikke kun om rør og fittings. Det handler i høj grad om at forstå koblingen fra naturvidenskab til viden om komponenter og installationsteknik. Derfor er der brug for vidensdeling og kompetenceudvikling – så kontakt os gerne, hvis du vil med på rejsen med bedre vandinstallationer. 

Vil du høre nærmere, er du velkommen til at kontakte os. 
Med venlig hilsen, 
Finn Bøye Nielsen, Specialist & Adm. Partner
Dansk Drikkevandskontrol

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *