januar 8, 2025
Fra 1. januar 2025 skal ejere af ‘prioriterede ejendomme’ indberette resultater fra Legionella-prøver i bygningers vandinstallationer.
Prioriterede ejendomme er ældreboliger, plejecentre og hospitaler, hvor der nu stilles krav om, at der skal udtages vandprøver, samt at analyseresultaterne skal indsendes til kommunen. For en del plejecentre vil det formentlig være nyt, at der skal tages prøver til analyse for Legionella.
Plejecentre og ældreboliger drives ofte i samarbejde mellem kommuner og boligselskaber, og herfra oplever vi at blive kontaktet af driftsansvarlige, som har brug for vejledning samt at kunne trække på erfaringer med at udtage akkrediterede vandprøver.
I forbindelse med de nye krav om indberetning af Legionella har Dansk Drikkevandskontrol udarbejdet en guide, som kan være en stor hjælp derude. I guiden opstiller vi en række lavpraktiske punkter, som kan hjælpe med at udpege prøveudtagningssteder og opstille beredskabsplaner, hvis vandanalyserne skulle vise sig at indeholde Legionella.
Guiden er skrevet på baggrund af Byggelovens §14 og §17 (administrative bestemmelser), hvor det fremgår, at:
En af de helt store årsager til udfordringerne med Legionella skyldes en manglende ‘forståelse’ for at vedligeholde vandinstallationer. Derfor henviser vi i vores tilsynsnotater altid til Bygningsreglementets krav om vedligeholdelse.
Af Bygningsreglementets kapitel 21 omhandlende vandinstallationer i bygninger fremgår det under §403 og §405, at:
Kontakt os hvis du ønsker at få tilsendt guiden på:
info@danskdrikkevandskontrol.dk
Det er tankevækkende, at der stort set aldrig sættes penge af til vedligeholdelse. Det sker desværre oftest først, når skaden ER sket, og en bygning får et myndighedspåbud grundet fund af Legionella. Det er vores ambition at få skabt fokus på, at vi alle bør tage et større ansvar.
Vores arbejde spænder fra eftersyn til skadesopklaring. Vores erfaring fra virkeligheden indgår desuden som led i uddannelsesforløb på tekniske skoler og i virksomheder samt som indlæg ved inspirationsmøder over for bestyrelser, driftsgrupper i boligforeninger og ejendomsselskaber.
Vi arbejder løbende på at udvide vores netværk. Det er vores ambition, at overskuddet skal bruges til at skabe nye initiativer, der kan sikre god vandhygiejne i hele værdikæden – fra vandforsyningens fremstilling af drikkevand til kvaliteten, som kan forventes ved bygningens sidste vandhane.
Vil du høre nærmere, er du velkommen til at kontakte os.
Med venlig hilsen,
Finn Bøye Nielsen, Partner & Stifter
Dansk Drikkevandskontrol
Tilmeld dig nyhedsmailen:
Download nyhedsbrevet som PDF
2021 © Dansk Drikkevands Kontrol – Udviklet af Makom