november 29, 2024
Social- og Boligstyrelsen udsendte før sommeren et brev til kommuner og regioner om, at ejere af bygninger, der fungerer som plejehjem eller sygehuse, pr. 1. juli 2024 ville blive omfattet af nye regler med krav til indberetning af Legionellaprøver.
Kravene indbefatter også mulige foranstaltninger, der skal mindske Legionella i bygningernes vandinstallationer. Reglerne skal dog først aktivt anvendes fra 2025 og frem.
Kort tid efter udsendelsen af brevet fra Social- og Boligstyrelsen begyndte Dansk Drikkevandskontrol at modtage henvendelser fra tekniske medarbejdere inden for drift af kommunale bygningers vandinstallationer. På det seneste har vi også modtaget henvendelser fra større ejendomsselskaber og hoteller om hjælp til eftersyn, udtagning af akkrediterede vandprøver samt udarbejdelse af handlingsplaner til at udrede Legionella fra vandinstallationer i deres ejendomme.
Når vi sammen med laboratorier skal udtage vandprøver oplever vi ofte, at bygningernes vandinstallationer er i utrolig dårlig stand, og at der sjældent er afsat prøveudtagningsventiler, som kan bruges ved udtagning af vandprøver.
Billedet ovenfor viser rørprøver udtaget fra varmtvandsinstallationer i et ejendomsselskab. I forbindelse med at der var registreret forhøjede koncentrationer af Legionella i ejendommens vandinstallationer havde ledelsen brug for professionel sparring.
Dansk Drikkevandskontrol udtog rørprøver fra koldt- og varmtvandsinstallationerne for et grundigere indblik i installationernes tilstand. Som det fremgår af billedet, var den indvendige del af installationen stærkt belagt med en kombination af kalk og biofilm. Sammen med for lave temperaturer i det varme vand giver det optimale vækstbetingelser for Legionella.
De kraftige belægningsdannelser kom bag på ledelsen, og da vi samtidigt kunne gøre opmærksom på, at der var en dårlig cirkulation af det varme brugsvand – hvilket også var en vigtig parameter at kende til i forbindelse med udviklingen af Legionella – blev der truffet beslutning om udskiftning af ejendommens vandinstallationer.
De mange opgaver med at besigtige ejendommes vandinstallationer har fået os til at reflektere over, spørgsmålet: Hvad er farligst i større bygningers vandinstallationer: Bakterier eller korrosion?
I mere end 20 år har vi været involveret i skadesopklaringsopgaver, hvor overskriften har handlet omhandlet korrision i en eller anden form. I kraft af udviklingen i befolkningen, hvor flere og flere flytter ind til storbyerne for at bosætte sig, og det faktum at en stor gruppe af befolkningen ‘hastigt bliver ældre’, er det vores påstand, vi skal have meget mere fokus på at designe og projektere vandinstallationer, som er sundhedsmæssigt forsvarlige at anvende.
Tilmeld dig nyhedsmailen:
Download nyhedsbrevet som PDF
Med venlig hilsen,
Finn Bøye Nielsen, Partner & Stifter
Dansk Drikkevandskontrol
2021 © Dansk Drikkevands Kontrol – Udviklet af Makom