juni 2, 2025
Tænketanken Brundtland har netop udgivet et vandnotat om danskernes bekymring for vores drikkevand. I notatet fremgår det, at Danmark står over for betydelige udfordringer med at fremtidssikre rent drikkevand og med investeringer i cybersikkerhed inden for kritisk infrastruktur til drikkevand.
Analysens hovedpunkter fortæller, at danskerne i høj grad er bekymrede for deres drikkevand.
Knap 8 ud af 10 danskere er bekymrede for forurening af drikkevandet. Hele 48 procent er i høj eller meget høj grad bekymrede.
At rent drikkevand ligger danskerne meget på sinde, bliver også bekræftet, når man undersøger betalingsvilligheden. Langt de fleste danskere (86%) er villige til at betale mere for at sikre rent drikkevand.
Hos Dansk Drikkevandskontrol oplever vi, at der er et stort behov for at informere erhvervsvirksomheder og forbrugere om, at i en potentiel krisetid har alle et ansvar for at udarbejde planer for, hvordan man sikrer vand til sig selv og sin virksomhed.
Derfor bør man…
I en krisesituation, hvor strømmen svigter, og hvor der ikke kan garanteres et pumpetryk, som kan opretholde forsyningstrykket ind mod ejendomme og erhvervsbygninger, vil der være stor risiko for tilbagestrømning. Det vil sige, at vandet vil kunne strømme tilbage fra bygningerne mod det offentlige gadeledningsnet og derved skabe forurening.
I Dansk Drikkevandskontrol har vi siden 2019 arbejdet med uvildige stikprøveeftersyn, hvor DS/EN1717 indgår som en del af pakken. Vi har i dag betydelig erfaring inden for området med sikring mod tilbagestrømning fra bygningers vandinstallationer.
Desværre oplever vi, at et emne som sikring mod tilbagestrømning efter mange år stadigvæk er svært at få kommunikeret ud i markedet. Vi er dog af den opfattelse, at de forskellige informationskampagner fra myndigheder og styrelser vil være med til at skabe forståelse for, at alle har et ansvar for at sikre samfundskritiske infrastruktur herunder sikre forsyning af rent drikkevand.
Vores arbejde spænder vidt – fra eftersyn og skadesopklaring, hvor vi bruger erfaringerne til at udvikle tilpassede uddannelsesforløb på tekniske skoler, undervisningsdage i virksomheder og som indlæg i inspirationsmøder over for betyrelser og driftsgrupper i boligforeninger og ejendomsselskaber.
Vi arbejder løbende på at udvide vores netværk. Det er vores ambition, at hver overskudskrone vi genererer, skal bruges til at skabe nye initiativer, der kan sikre god vandhygiejne i hele værdikæden – fra vandforsyningens fremstilling af drikkevand til kvaliteten, som kan forventes ved bygningens sidste vandhane.
Med venlig hilsen,
Finn Bøye Nielsen, Specialist og adm. partner
Dansk Drikkevandskontrol
Tilmeld dig nyhedsmailen:
Download nyhedsbrevet som PDF
2021 © Dansk Drikkevands Kontrol – Udviklet af Makom